Skoleskipet

Skoleskipet

Hurtigrutens MS Lofoten blir skolens nye skoleskip. Skipet har lengst fartstid i Hurtigrutens 127 år lange historie. De siste årene har Hurtigruten brukt betydelige beløp på å oppgradere skipet, blant annet med å tilbakeføre interiøret til original stil. Utvendig er skipet og skorsteinen malt i de samme fargene som da hun seilte jomfruturen for Vesteraalens Dampskibsselskab (VDS).

 

Dette blir et ypperlig skoleskip. Ombord her lærer man å håndtere et skip på den tradisjonelle måten. Det er nyttig å ta med seg uansett hva slags skip man skal jobbe på. Teknologien er tradisjonell og gammel, men fortsatt relevant. I tillegg er skipet oppgradert på svært mange områder med blant annet nye hjelpemotorer, ny elektrisk tavle og aircondition. Kombinasjonen av nytt og gammelt gir optimale muligheter i undervisningssammenheng, sier kaptein Eivind Lande på MS Lofoten.

 

Skolen har som mål å ha en fremtidsrettet utdanning som viser hvilke muligheter som ligger i drift av dagens moderne skip. De siste årene har det skjedd en stor utvikling innen HMS, energi og klimahensyn. 

Undervisningen vektlegger å lære godt sjømannskap, gode holdninger, ta ansvar og lære praktisk arbeid som skal til for å drifte og vedlikeholde skip.

Historiske skoleskip:

1927-1973 

Fullriggeren Sørlandet ble bygget til å være skoleskip for stiftelsen, og seilte med elever frem til 2.verdenskrig bryter ut. Da ble skipet overtatt av tyskerne, og skoledriften kom ikke i gang igjen før i 1949. I 1973 blir Sørlandet erstattet med et motorskip. I dag seiler fullriggeren verden rundt for skolen A+ World Academy, en high school som er registrert i Sveits.

 

1974-1994

Kystruteskipet M/S Salten blir stiftelsens nye skoleskip, og får navnet M/S Sjøkurs. Det brukes frem til de nye læreplanene i Reform 94 kom. I dag drives skipet av Saltens Dampskibsselskap og ligger i Bodø.

 

1995-2006

Stiftelsen kjøper M/S Gann, som da var skoleskip for Rogaland Sjøaspirantskole. Dette var også et kystruteskip, og het opprinnelig het M/S Sandnes. Skipet får navnet M/S Sjøkurs, og blir dermed det andre skipet i rekken som har dette navnet. I dag drives skipet av Ryfylke dampskibsselskap, og ligger i Stavanger.

 

2007-2019

Igjen kjøper stiftelsen skoleskip fra Rogaland Sjøaspirantskole, M/S Gann, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl. Også dette skipet får navnet M/S Sjøkurs, og blir skip nummer tre i rekken med dette navnet. Januar 2019 ble det klart at skipet trengte omfattende oppgradering for å kunne fortsette som skoleskip, og skolens styre vedtok at det ikke lenger var økonomisk forsvarlig å drive skipet videre. Skipet er seilt til Polen og gjennomgår nå full restaurering.

 

2021-

Hurtigrutens MS Lofoten blir skolens nye skoleskip og legges til kai i Marvika, på lund i Kristiansand.